Predicția finală a turului I: rezultatele modelului matematic după 10.000 de simulări
Momentul adevărului.
Sondajele au intrat. Bune, slabe și foarte slabe. Mai mult sau mai puțin partizane. Pariorii au pariat, lupii și oile de pe Polymarket s-au certat prin comentarii. Noi am strâns datele și am lucrat la model. Aici aveți descrise rezultatele acestuia pentru turul I.
Când citiți, vă invit să gândiți în șanse, în probabilități. Ca la păcănele. Așa funcționează lumea. Certitudinile și bătutul cu pumnul în masă sunt pentru analiștii de la televizor. Nu facem jocuri politice pentru nimeni. Singurul joc pe care îl jucăm este acela de a face predicții cât mai exacte, pentru a oferi semnal publicului care înoată într-un ocean de zgomot.
Cine ajunge în turul II ?
Ultimele zile de campanie au venit cu un număr mare de sondaje. Cele de la AtlasIntel au avut o mare influență asupra predicțiilor atât din cauza metodologiei robuste și a rezultatelor bune din alte cicluri electorale, cât și din cauza modelului nostru care este unul bayesian.
Comparativ cu precedenta iterație a modelului, din cauza noilor sondaje, estimările intenției de vot pentru Elena Lasconi au crescut semnificativ. Cu toate acestea, George Simion este încă favorit pentru ocuparea locului 2.
După cum se observă în graficul de mai sus, intențiile medii prezise de vot sunt: Ciolacu - 25.0%, Simion - 16.5%, Lasconi - 15.9%, Ciucă - 12.9%, Geoană - 7.5%, Georgescu - 6.9%.
Repet, trebuie gândit în probabilități, nu în certitudini. Valoarea medie ne arată doar care este procentajul cel mai plauzibil pentru fiecare candidat.
Pentru a vă arăta cam pe unde s-ar putea situa fiecare candidat, am construit intervale credibile de 80%. Cu alte cuvinte, dacă am repeta scenariul alegerilor de 100 de ori cu exact aceleași date, rezultatul candidaților se va afla în acest interval credibil cam în 80 de scenarii. Iată intervalele:
Ciolacu: 23.7 - 26.2
Simion: 15.2 - 17.7
Lasconi: 14.7 - 17.1
Ciucă: 11.6 - 14.1
Geoană: 6.3 - 8.7
Georgescu: 5.5 - 8.3
După cum se vede, intervalele au suprapuneri între diferiții candidați. De exemplu, atât Simion cât și Lasconi ar putea lua 17.0%, această valoare regăsindu-se în intervalele amândurora.
Cu toate acestea, nu am stabilit ce șanse are fiecare candidat de a merge mai departe. Aici intervin simulările Monte Carlo, în care trecem prin scenariul alegerilor de 10.000 de ori, după care ne uităm la rezultate.
Rezultatele celor 10.000 de simulări
Marcel Ciolacu este pe primul loc în toate simulările.
George Simion este al doilea în 66.39% din cazuri, în timp ce Elena Lasconi ocupă poziția a doua în 33.53% din simulări.
Nicolae Ciucă a terminat pe locul doi în doar 8 din cele 10.000 de simulări (0.08%). În 98.32% din scenarii, Ciucă a terminat pe locul 4. El are o șansă redusă de a termina pe locul 3 (1.6%).
Cursă strânsă avem și pentru locul 5, unde Mircea Geoană are șanse de clasare de 64.36%, Călin Georgescu de 34.67%, Cristian Diaconescu de 0.82% și Kelemen Hunor de 0.15%.
Ce înseamnă asta ?
Marcel Ciolacu câștigă turul I.
George Simion este încă favorit pentru locul 2, cu șanse apropiate de 2/3. Elena Lasconi are o șansă de 1/3 să prindă locul 2.
Șansa Elenei Lasconi este mai mică decât deduc oamenii din ultimele sondaje, dar a crescut semnificativ față de acum câteva săptămâni.
Nicolae Ciucă are o șansă minimă de a prinde turul II, sub 1 din 1000.
Am văzut multe postări care sugerează că piețele de predicție sau cotele la pariuri ar sugera adevărata intenție de vot. Piețele de predicție sunt foarte ușor de manipulat și NU reprezintă estimări precise ale intenției de vot, mai ales în piețele cu lichiditate scăzută precum cea pentru campania prezidențială din România. Orice sumă măricică poate modifica probabilitățile dacă piața nu este suficient de lichidă.
1 Georgescu
2 Ciolacu
3 Lasconi
4 Simion
Ce ai de spus despre alegerea parlamentarilor? Poate:
1 PSD
2 AUR
3 USR